• Η ολόφρεσκια ιστοσελίδα μας είναι σχεδόν έτοιμη. Σε λίγες εβδομάδες θα βρείτε εδώ όλα τα προϊόντα μας.
  • Our brand new website is almost ready. In a few weeks you will find here our entire product range.

ΚΛΑΔΕΜΑ

Όλα τα καρποφόρα ωφελούνται από το κλάδεμα σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Το κλάδεμα γίνεται για να διαμορφώσουμε την κόμη του φυτού μας, να το αερίσουμε και φωτίσουμε καλύτερα, αλλά και φυσικά για να εξασφαλίσουμε καλύτερη και περισσότερη παραγωγή.

Το κλάδεμα, ανάλογα με το πότε γίνεται σε σχέση με την ηλικία και τη φυσιολογική κατάσταση του φυτού, χαρακτηρίζεται ως κλάδεμα διαμόρφωσης ή κλαδεμα καρποφορίας. Στην πρώτη περίπτωση διαμορφώνουμε το δέντρο ως προς τη μορφή του, και στη δεύτερη φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε συστηματική παραγωγή καρπών.

Γενικά, τα φυλοβόλλα φυτά κλαδεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν έχουν φύλλα, ενώ τα αειθαλή κλαδεύονται αργότερα, στις αρχές της άνοιξης. Συμπληρωματικά, και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να γίνει κλάδεμα μικρότερης κλίμακας, ώστε να διορθωθεί ή ενισχυθεί το κύριο κλάδεμα.

Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο κλαδέματος πολλών φρουτόδεντρων, αφού πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο καρποφορίας του δέντρου ώστε να κλαδέψουμε σωστά και να εξασφαλίσουμε συστηματική παραγωγή. Από την άλλη μεριά, τα εσπεριδοειδή είναι φυτά τα οποία δεν απαιτούν εξειδικευμένο κλάδεμα για να καρποφορήσουν συστηματικά. Ειδικότερες πληροφορίες για τις απαιτήσεις σε κλάδεμα θα βρείτε στις σελίδες των συγκεκριμένων ειδών και ποικιλιών.

Μία ειδική περίπτωση κλαδέματος, η οποία και πολλές φορές παραλείπεται είναι η απομάκρυνση των βλαστών των υποκειμένων. Αν δείτε τη λεμονιά σας να παράγει νεράντζια ή κάποιο παρόμοιο καρπό, πιθανότατα παραλείψατε να αφαιρέσετε έγκαιρα κάποιο βλαστό που εκτπύχθηκε από την περοχή του κορμού κάτω από το σημείο εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, το κλάδεμα είναι από τις καλλιεργητικές φροντίδες που επηρεάζουν καθοριστικά τη μορφή και την παραγωγή του δέντρου σας. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις των φυτών σας στο κλάδεμα, εξασκηθείτε και σύντομα τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

Δείτε τα
εξαιρετικά
καρποφόρα μας

Check out our
fruitful plants